Centrul de plasament de tip familial pentru copii ( CPF ) are drept misiune furnizarea sau asigurarea accesului copiilor, pe o perioada determinata, la gazduire, ingrijire, educatie si pregatire in vederea reintegrarii sau integrarii familiale si socio-profesionale.
CPF face parte din structura de servicii a Centrului pentru Protectia Copilului Beclean. Este amplasat intr-un loc accesibil pentru toti membrii comunitatii, tinand cont de mijloacele de transport, de comunicare si de distanta fata de alte servicii sociale comunitare, precum si de facilitatile de educatie si recreere. Compartimentarea CPF si numarul de copii/apartament: -2 apartamente sunt situate in corpul A1, etaj I ( Ap. 1-6 locuri; Ap.2-8 locuri - 2 apartamente sunt situate in corpulA1, etaj II ( Ap.3 -6 locuri; Ap.4 -8 locuri ) - 2 apartamente sunt situate in corpul A1 etaj III ( Ap.5 –6 locuri;Ap.6– 8 locuri ) - 4 apartamente situate in corpul A2 parter, etaj I-II-III ( ap.7- 8 locuri, ap.8- 8 locuri, ap.9 – 8 locuri, ap.10- 8 locuri )
Beneficiarii CPF sunt copii aflati in dificultate, cu varsta cuprinsa intre 3-26 ani. CPF asigura copiilor conditii de locuit de buna calitate, decente si asemanatoare mediului familial. Gazduirea copiilor in CPF este pe perioada determinata, serviciul asigurandu-se, cu implicarea directa a managerului de caz, ca reintegrarea in familie sau in comunitate, cu precadere cea de provenienta a copilului, are loc in cel mai scurt timp de la admiterea acestuia in CPF
Locatia CPF este amenajata si mobilata adecvat nevoilor copiilor rezidenti, ca numar, distributie pe sexe, varsta, traditii etnice si culturale, etc. Fiecare copil beneficiaza de un spatiu propriu intr-un dormitor. In dormitor se asigura o suprafata locuibila de 9,35mp/copil. In dormitor, copiii au: un pat propriu, cu saltea, curat si confortabil, dotat cu echipamentele necesare; dulap pentru haine ce se poate incuia; sursa de lumina individuala; birou, scaune; covor sau material potrivite; perdele sau transparente. Copilul este incurajat sa-si personalizeze spatiul sau cu elemente decorative, in functie de preferintele sale si are mobila individuala. Suntem atenti la :
Fiecare copil / tanar este ocrotit in baza unui plan individualizat de protectie, care este dezvoltat in programe de interventie specifica pentru urmatoarele aspecte: nevoile de sanatate si promovare a sanatatii; nevoile fizice si emotionale; nevoile de ingrijire, inclusiv de securitate si promovare a bunastarii; nevoile educationale si urmarirea obtinerii de rezultate scolare corespunzatoare potentialului de dezvoltare a copilului; nevoile de petrecere a timpului liber; nevoile de socializare, inclusiv modalitati de mentinere a legaturilor, dupa caz, cu parintii, familia largita, prietenii si alte persoane importante sau apropiate fata de copil si modul de satisfacere a tuturor acestor nevoi; unitatea este deschisa catre comunitate, asigurand accesul si conditiile pentru ca toti copiii aflati in sistemul de protectie sa poata contacta in viata lor orice persoana, institutie, asociatie sau serviciu din comunitate. unitatea organizeaza cel putin de 2 ori/ an activitati la care participa membrii ai comunitatii: autoritati, colegi ai copiilor si parintii acestora, profesori, vecini, etc. copiii au posibilitatea sa-si invite colegii si prietenii din comunitate la sarbatorile personale ( aniversari, onomastica ). asigura copiilor necesarul de imbracaminte, incaltaminte, rechizite si alte echipamente, precum si bani de buzunar, in conformitate cu legislatia in vigoare si respectand individualitatea si nevoile fiecarui copil ; sprijina si promoveaza prin mijloace corespunzatoare, educatia copiilor, in unitati de invatamant din comunitate; asigura fiecarui copil sprijin adecvat, inclusiv resursele materiale necesare pentru a avea acces, a se integra si a frecventa in mod regulat unitatea de invatamant; asigurarea copiilor oportunitati multiple de petrecere a timpului liber, de recreere si socializare, care contribuie la dezvoltarea fizica, cognitiva, sociala si emotionala a copiilor; asigura o pondere adecvata a activitatilor de recreere, socializare a copiilor, inclusiv a perioadelor de somn si odihna, in cadrul programului zilnic al acestora; promoveaza si asigura copiilor petrecerea timpului liber, mai ales a sfirsitului de saptamana si a vacantelor scolare in propria familie; asigura, cel putin intr-una din vacantele scolare de pe parcursul unui an, minim o saptamana de tabara, petrecuta in afara centrului, precum si cel putin 4 excursii pe an; asigura conditiile si materialele necesare, conform varstei si optiunilor copiilor, pentru derularea activitatilor recreative si de socializare in cadrul centrului si in comunitate;