Casele de Tip Familial nr.1 si nr.2 Năsăud din cadrul Centrului pentru Protecția Copilului Năsăud, fac parte din structura de servicii a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița - Năsăud, subordonată Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, fără personalitate juridică, cu sediul în localitatea Năsăud, str. Piața Unirii nr. 1 B respectiv Piața Unirii nr. 11B, nr. telefon 0744503217, 0263701955, fax: 0263361050.
Casele de Tip Familial au drept misiune generala asigurarea accesului copiilor, pe o perioada determinata, la gazduire, ingrijire, educatie si pregatire in vederea re/integrarii familiale si socio-profesionale.
Beneficiarii caselor sunt copii/tineri aflati in dificultate, cu nevoi speciale, cu situatie socio-financiara precara, care au domiciliul in judetul Bistrita-Nasaud, avand varsta cuprinsa intre 3-26 ani. Intr-o casa locuiesc 14 copii/tineri, fiindu-le asigurate conditii de locuit de buna calitate, asemanatoare mediului familial. O Casa de Tip Familial este compusa din: 5 dormitoare, un salon, o bucatarie, 4 bai, o magazie si o terasa. Spatiul de locuit este amenajat si mobilat adecvat nevoilor beneficiarilor, in functie de preferintele lor. Copiii/tinerii din case desfasoara activitati de realizare si mentinere a ordinii si curateniei in spatiile in care locuiesc.
Copiilor/tinerilor li se asigura o alimentatie corespunzatoare din punct de vedere calitativ si cantitativ, tinad cont de varsta, nevoile si preferintele acestora. Masa este servita in salonul casei, beneficiarii participand la activitatile de pregatire si servire a mesei, precum si la selectarea meniurilor.
Copiii si tinerii beneficiaza in cadrul si in afara caselor de activitati educationale necesare dezvoltarii optime si pregatirii pentru viata de adult: pregatire si orientare scolara si profesionala; comunicare-socializare, autoingrijire si autogospodarire. Ei studiaza in unitatile de invatamant din comunitate: Nasaud, Bistrita, Beclean. De pregatirea scolara in cadrul caselor se ocupa personal calificat care este in permanenta cu copiii si tinerii si li se asigura sprijin si indrumare in pregatirea temelor scolare si in dobandirea deprinderilor de viata independenta. Supravegherea si mentinerea starii de sanatate se realizeaza de catre personalul angajat in colaborare cu medicul de familie din comunitate, pe listele caruia sunt inscrisi toti copiii/tinerii nostri. Acestia sunt educati in spiritul unui mod de viata sanatos, asigurandu-se materialele igienico-sanitare de uz personal pentru fiecare beneficiar. De asemenea copiii/tinerii din case participa activ la viata sociala a comunitatii si, totodata membrii comunitatii sunt activ implicati in viata lor.
Copiii/tinerii sunt sprijiniti si incurajati sa mentina legatura cu parintii, familia biologica/extinsa sau alte persoane importante pentru ei. Modalitatile concrete sunt: telefonic, prin petrecerea sfarsiturilor de saptamana si a vacantelor scolare de catre beneficiari in familie si vizitarea copiilor/tinerilor de catre parinti sau rude la case.
Beneficiarii acestor case, necesită sprijin în vederea re/întegrării în familia biologică/extinsă, formarea deprinderilor de viață independentă, școlarizare și socializare.
Petrean Aurora - Șef centru Contact: Tel: E-mail: